Column

September
02
21:08
Beste clubgenoten,

ik heb afgelopen weekend besloten, per direct te stoppen met mijn columns. Het afgelopen jaar heb ik meermalen gedacht: zal ik nog wel doorgaan? Maar nu, na 313 columns (eigenlijk 314, maar die laatste is nooit geplaatst), acht ik de tijd gekomen. Waarom eigenlijk? Daar zijn drie redenen voor:
Lees verder »

Augustus
19
23:00
Vind je het ook zo sneu voor Totilas? Dat dressuurpaard wint met ruiter Edward Gal alles wat er maar te winnen valt, wordt vervolgens door zijn geldbeluste eigenaar verkocht, waarna een Duitse ruiter erop mag rijden. Die stumper wint vervolgens helemaal niets meer, omdat zijn knol constant geblesseerd is. Totilas wordt nu, op zijn zestiende, afgedankt. Ik weet niet of ze hompen vlees ter consumptie van hem maken, ik hoop het niet, maar ik stel voor om hem te herdopen: Totilas heet vanaf nu dus Total Loss. Lees verder »

Augustus
12
16:04
Tijdje geleden niet, die column. Had te maken met mijn eigen vakantie en die van de webmasters, zodat we een paar weken moesten overslaan. Toch wil ik nog even teruggaan het het NK Atletiek in het altijd ongezellige Olympisch Stadion in Amsterdam. Het NK duurde opeens vier dagen, in plaats van twee. De organisatie zal wel gedacht hebben: viermaal een volle bak, kassa! Nou, dat had je gedacht, het bleef schrikbarend leeg in die Mokumse bak. Het was voor diverse atleten een laatste poging om de limiet voor het WK in Peking te halen. Lees verder »

Augustus
02
03:10
Vind je het ook zo sneu voor Totilas? Dat dressuurpaard wint met ruiter Edward Gal alles wat er maar te winnen valt, wordt vervolgens door zijn geldbeluste eigenaar verkocht, waarna een Duitse ruiter erop mag rijden. Die stumper wint vervolgens helemaal niets meer, omdat zijn knol constant geblesseerd is. Totilas wordt nu, op zijn zestiende, afgedankt. Ik weet niet of ze hompen vlees ter consumptie van hem maken, ik hoop het niet, maar ik stel voor om hem te herdopen: Totilas heet vanaf nu dus Total Loss. Lees verder »

Juli
22
23:00
Is wandelen een sport? Ik heb het me de afgelopen weken meermalen afgevraagd. Ook gezien de Nijmeegse Vierdaagse. Ik kom daar zo op terug. Eerst mijn eigen ervaring: toen ik eerder deze maand een week in Londen was, merkte ik dat wandelen me beter afging naar mate ik het vaker deed. Ten eerste is het openbaar vervoer in Londen erg duur. Ten tweede staakte het personeel van de metro anderhalve dag. Ten derde zie je op straat veel meer dan in de ondergrondse. Drie redenen dus om veel te wandelen. Soms twintig kilometer per dag. Wat is het dan heerlijk om 's avonds op je hotelkamer een biertje uit je koelkastje kunt pakken. Lees verder »

Juli
01
23:00
Mijn columns worden blijkbaar ook in Den Haag goed gelezen. Vorige week meldde ik dat de regering, het kabinet Mark Rutte, besloten had tot een forse vermindering van de belasting voor alle mensen die werken. We zouden er wel 800 euro per jaar op vooruit gaan! Maar daar zou tegenover staan dat alle btw-tarieven (behalve voor voedingsmiddelen) die tot nu toe 6 procent bedroegen, zouden stijgen naar 20 of 21 procent. Lees verder »

Juni
24
23:00
Is het niet geweldig? Onze regering, het kabinet Mark Rutte, bestaande uit twee partijen die elkaar nooit helemaal hebben vertrouwd, heeft besloten tot een forse vermindering van de belasting voor alle mensen die werken. We gaan er wel 800 euro per jaar op vooruit! Maar daar staat wel wat tegenover: alle btw-tarieven (behalve voor voedingsmiddelen) die tot nu toe 6 procent bedroegen, gaan naar 20 of 21 procent. Hoe erg is dat?
Lees verder »

Juni
17
23:00
Nog een dikke twee weken werken en dan ruim een maand vakantie! Na een voor mij best wel zwaar jaar (qua werk en familie) wachten gelukkig vijf vakantieweken. Maar helaas, er is genoeg te doen: tuin en huis moeten flink opgeknapt worden, maar ik wil er toch ook even tussenuit. Diverse mogelijkheden dienen zich aan. Maar welke moet je nemen? Een weekje naar de Krim? Op nijlpaardjacht in Tbilisi? Een weekje amateur-archeologie in Palmyra? Een zonvakantie op Lampedusa?
Lees verder »

Juni
10
22:00
In mijn schaarse vrije tijd wil ik nog wel eens een handje helpen bij een atletiekwedstrijd. Als jurylid (zonder diploma) of als speaker. Het betaalt erg goed en je komt nog eens buiten. Hoewel, vergeet dat eerste maar: het is altijd liefdewerk oud papier. Gratis drinken en een lunchpakket kun je krijgen. Geen probleem, wat mij betreft.
Lees verder »

Mei
27
23:00
Ook zo genoten van het verslag van de FBK Games, afgelopen zondag? Lekker weer, weinig wind, droog, maar niet teveel topprestaties. Naast het feit dat “onze” Thijmen Kupers nipt de limiet voor het WK in Peking miste en Sifan Hassan het incourante Nederlands record op de 1000 meter verbeterde, vielen mij vier dingen op.
Tem eerste heb ik nog nooit iemand gezien die zo blij was dat ze haar eigen nationaal record kwijt was. Ik bedoel Ellen van Langen, die nog blijer was dan Sifan Hassan. Gek toch, je wil toch graag dat jouw record zo lang mogelijk stand houdt? Dat had ik tenminste wel met mijn nationale records, laat staan mijn wereldrecords. Lees verder »

Mei
20
23:00
Straks neuzel ik wat over onze mooie atletieksport, maar eerst even wat anders. Veel mensen hebben het niet meer zo op de tv-programma's die NPO, RTL, SBS enzovoorts dagelijks uitzenden. Toegegeven, er is veel pulp. Toch zet ik elke week, nadat de tv-gids bij mij in de bus gegleden is, een serie kruisjes naast programma's die ik niet missen wil. Bij de diverse nieuws- en sportjournaals doe ik dat niet, dat zie ik elke dag. Deze week zette ik wat minder kruisjes, want de tv wordt beheerst door hert Eurovisie Songfestival, en daar heb ik niets mee.
Lees verder »

Mei
13
23:00
Als sportliefhebber kijk ik natuurlijk ook naar voetbal. Het is de laatste weken weer smullen geblazen met de laatste ronden van de competitie in binnen- en buitenland en met de halve finales van de Champions League en Europa League. En wat me dan vaak weer opvalt, dat is het gedrag van de trainers. Vooral die uit Zuid-Europese landen. Lees verder »

Mei
06
23:00Het was me het weekendje wel. Veel mensen doen het dan kalm aan, na 'n drukke werkweek. Nou, ik niet. Vrijdag rond zes uur thuis, bak koffie drinken en vervolgens voor een week aan voedsel en drinken inslaan bij de supermarkt en slager. Zaterdagochtend om half acht op, want ik moet jureren bij een medaillewedstrijd voor pupillen. Die duurt tot even na enen, vervolgens naar huis, hapje eten en de tuin in, om drie uur lang te grasmaaien, snoeien en schoffelen. Leuk maar bewerkelijk, een grote tuin. Tjonge, wat groeit alles snel, begin mei! Daarna douchen, eten maken en oppeuzelen en op naar de Oosterpoort, voor de Rhythm & Blues Night. Tussen 8 uur 's avonds en half vier 's nachts kon je, als ... Lees verder »

April
29
23:00
Blessures, het is de grote angst van elke topsporter. Een fikse blessure kan je zomaar een jaar van je sportieve carriere kosten. Vraag het Rutger Smith maar. Ik last maandag dat Rutger, nog altijd lid van Groningen Atletiek, voor het eerst sinds meer dan een jaar weer heeft meegedaan aan een wedstrijd. Hij wierp de discus net over de 60 meter, dus er moet nmog veel gebeuren. Als je als topatleet langdurig geblesseerd raakt, treft het je ook in de portemonnee. Je verliest de financiële steun van NOC*NSF en die van je sponsors. Tja, waar moet je als professioneel atleet dan van leven? Lees verder »

April
22
23:00
De Algemene Leden Vergadering trok vorige week donderdag iets meer belangstelling dan de jaren ervoor. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er wellicht 25. er is nog hoop voor de club. En dat terwijl voorzitter John Gerritsen begon met een noodkreet. Ja, een noodkreet. Lees verder »

April
15
23:00
Tjonge, de 300-ste column alweer. Ben ik dan al zes jaar bezig met het wekelijks noteren van mijn gedachten en kennis over de atletiekwereld? Wat vliegt de tijd. Hoe lang hou ik het nog vol? Tot iedereen zegt: “Stoppen nou!” of tot ik zelf geen inspiratie meer heb? Nou, we zien wel. Er is altijd wel iets om over te schrijven. Trouwens, 300 columns in zes jaar is echt geen record. Er zijn mensen die 40 jaar lang wekelijks, of zelfs dagelijks, een stukkie schreven in hun krant. En ik ben niet van plan om het nog zo lang te blijven doen. Bovendien, over 40 min 6 jaar loop al aardig richting de honderd.
Lees verder »

April
08
23:00
Groningen lijkt een echte bekerstad te worden. Hoe ik dat bedoel? Nou, ik heb het duidelijk niet over melkbekers. Nee, vlak voordat ik achter m'n laptop kroop, heeft FC Groningen de finale van de KNVB beker bereikt, door met 3-0 van Excelsior te winnen. Vorige week won Donar de nationale basketbalbeker, en ook de volleyballers van Lycurgus maken een goede kans op de beker. Ze moeten dan zaterdag nog wel thuis even winnen van Draisma Dynamo. Lees verder »

April
01
23:00
Toen ik vanochtend rond acht uur de ogen opende en uit het raam keek, zag ik zes ooievaars in de wei, even verderop. “Verhip,”dacht ik, “zou de lente dan toch echt in aantocht zijn?” Maar even later striemde de regen weer tegen de ruiten. Er stond opnieuw een harde wind en er werd zelfs hagel en onweer verwacht. Nee, de maand maart heeft ons niet verwend met lenteweer. Het was volgens mij elke dag maar acht graden. Lees verder »

Maart
26
09:24
Op vrijdag 10 april staat in ons eigen atletiekcentrum op het programma: de Throwy Animal Games. Toen ik het las, dacht ik: Throwy Animal Games? Is dat dwergwerpen met beesten? Moet dat dan niet “Throwing Animals”zijn? Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op zoek naar meer informatie. Toen bleek mij dat het gewoon gaat om de vier klassieke werpnummers: kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en kogelslingeren. Kortom: Throwy Animal Games is een nieuwe naam voor de Yda Games Lees verder »

Maart
19
10:40
Eens moet een mens afscheid nemen van de topsport of, zo u wilt, van de wedstrijdsport. Meestal is dat zo rond 35-jarige leeftijd, soms ook wat later. Het komt maar zelden voor dat topsporters (voetballers, atleten) langer dan hun veertigste doorgaan. Bij voetbal vormen doelmannen een uitzondering, die halen die leeftijd nog wel eens. Een 40-plussers die aan topatletiek doet? Ja, op de lange afstand en bij het snelwandelen misschien. Maar verder.... Lees verder »

Maart
12
23:00
Ook zo genoten van het EK Indoor Atletiek? Tweemaal goud en tweemaal brons voor Nederland, dat was het resultaat in Praag, een van de mooiste steden die ik ken, samen met Rome, Florence, Edinburgh, Stockholm, Gent en Amsterdam, in willekeurige volgorde. Nee, sorry, Emmen en Haren horen daar niet bij. Lees verder »

Maart
04
23:00
Voetballers zijn nou eenmaal minder slim dan atleten. Zo eindigde ik vorige week mijn column, en deze waarheid als een koe geldt eigenlijk ook voor de meeste supporters. Ik hou van voetbal en zit elke zaterdag- en zondagavond voor de buis om de eredivisie te volgen. Maar waar ik me soms groen en geel aan erger, dat is een deel van de supporters, die je eigenlijk beter “hooligan” kunt noemen.
Lees verder »

Februari
25
23:00
Nou, ze zijn eruit hoor, de mensen van de FIFA. Het WK Voetbal van 2022 wordt, zoals vast wel bekend, toch gehouden in Qatar, en wel in november en december. In dat kleine landje worden tien of twaalf splinternieuwe peperdure stadions uit de grond gestampt, waar elk twee tot vier wedstrijden worden gespeeld. De weinige inwoners van Qatar hebben geen interesse in voetbal, maar de toeristen zullen wel komen, denkt de FIFA. Helaas kwamen ze er vorig jaar pas achter dat het er in juni wel 45 of 50 graden kan worden. Tja, was niet op gerekend. Lees verder »

Februari
18
23:00
Toen ik woensdagavond van mijn werk naar huis fietste werd ik ingehaald door een man die “Hallo Gert” tegen me zei. Ik keek opzij en herkende de man niet. Hij mij wel dus. “Je kent me niet meer, zeker,”zei hij ten overvloede. “Het is al heel lang geleden.” Het bleek dat hij zo'n dertig jaar terug, in de periode dat ik CD-junioren trainde, in een talentvol groepje zat dat regelmatig de landelijke CD-finale haalde en ook wel medailles pakte op de C-spelen en bij meerkamp-kampioenschappen. Hij heette (en heet nog steeds) Haro van Dijk. Lees verder »

Februari
11
23:00
Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je thuis, of vooral op je werk, met een kop of mok verse koffie in je hand ergens heen loopt, vervolgens ergens anders naar toe, en na tien minuten beseft dat je niet meer weet waar je je koffie hebt neergezet. Het overkomt mij regelmatig, omdat ik op diverse plekken in een groot gebouw werk. Soms vind ik na enige tijd mijn mok terug, maar de koffie is inmiddels steenkoud geworden, zodat ik nieuwe moet halen of zetten.
Lees verder »

Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek