Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 298 – Lente?

01-04-2015 23:00

Toen ik vanochtend rond acht uur de ogen opende en uit het raam keek, zag ik zes ooievaars in de wei, even verderop. “Verhip,”dacht ik, “zou de lente dan toch echt in aantocht zijn?” Maar even later striemde de regen weer tegen de ruiten. Er stond opnieuw een harde wind en er werd zelfs hagel en onweer verwacht. Nee, de maand maart heeft ons niet verwend met lenteweer. Het was volgens mij elke dag maar acht graden.
Maar verwachten we niet teveel? Maart is eigenlijk nooit een echte lentemaand geweest, op een paar uitzonderingen na. Het baanseizoen begint immers niet voor niets in april. Ja, dat het baanseizoen begint is ook mij opgevallen. Ik krijg regelmatig mailtjes van de club met de vraag of ik niet alsjeblieft jurylid of andersoortig vrijwilliger wil zijn bij een wedstrijd. Nou is (bijna) niets mij teveel, maar ik kan nou eenmaal geen dag of halve dag vrij nemen voor een midweekse namiddagse wedstrijd. Dus beperk ik me maar tot weekendwedstrijden. Trouwens, ik heb niet eens een jurydiploma. Maar ik een microfoon blaten kan ik wel. Nou, die kan de organisatie ook vaak wel gebruiken.


En nu maar hopen dat het weer opknapt. Vrijdag de bloemetjesmarkt, dan is het meestal regenachtig en/of winderig. Gewoon om al die Duitse bezoekers te pesten, die hier elk jaar weer in groten getale bloemen en planten komen kopen. Trouwens, Goede Vrijdag kun je niet letterlijk vertalen naar “Guten Freitag” of zo, maar naar “Karfreitag”. Zo noemen ze die dag bij onze Oosterburen. Ik denk dat ik vrijdag maar een dagje naar Bremen of Hamburg ga, want alle Duitsers zijn dan hier. O nee, shit, ik moet vrijdag gewoon werken..... Nou, later dan maar. Want Bremen en Hamburg zijn leuke steden. Berlijn en München trouwens ook. En Dresden en Keulen. Zelfs Stralsund en Friedrichstadt zijn best aardig.


Dat het weer opknapt, hoop ik ook voor onze baanatleten. Niets is zo sneu als op een vroege zaterdagmorgen op een winderig baantje in Assen, Drachten, Stadskanaal of Groningen, honderd kleumende pupillen met melkwitte benen op een rijtje te zien staan, wachtend op hun beurt bij het hoogspringen of kogelstoten. Sommigen hebben een dekentje om tegen de kou. En die ouders maar wachten, langs de baan of in de kantine, waar het tenminste warm is. “Pappa, ik heb het koud....” hoor ik een bibberend zesjarig scharminkel met trillende onderlip fluisteren. “Gaan we straks naar huis?” Ergens denk ik dan: “Verwend kreng, stel je niet aan.” Maar aan de andere kant heeft zo'n kind gelijk. Je gaat niet in korte broek en t-shirt lopen (laat staan zitten) als het maar zeven graden is.


Kortom: atletiek is een sport waar veel zon en een zwakke wind bij hoort. Zullen we de openingswedstrijden dan maar verplaatsen naar mei? Of hopen op een volledige overkapping van het Atletiekcentrum, inclusief uitschuifbaar dak? De Stadspark Arena? Zoveel hoeft dat toch niet te kosten? Wat is nou tien miljoen.....


tot volgende week,


Gert van Akkeren


Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek