Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 306 – O o Hengeloooo

27-05-2015 23:00

Ook zo genoten van het verslag van de FBK Games, afgelopen zondag? Lekker weer, weinig wind, droog, maar niet teveel topprestaties. Naast het feit dat “onze” Thijmen Kupers nipt de limiet voor het WK in Peking miste en Sifan Hassan het incourante Nederlands record op de 1000 meter verbeterde, vielen mij vier dingen op.
Tem eerste heb ik nog nooit iemand gezien die zo blij was dat ze haar eigen nationaal record kwijt was. Ik bedoel Ellen van Langen, die nog blijer was dan Sifan Hassan. Gek toch, je wil toch graag dat jouw record zo lang mogelijk stand houdt? Dat had ik tenminste wel met mijn nationale records, laat staan mijn wereldrecords.
Ten tweede was daar het feit dat het stadion niet helemaal vol zat. Ik kan me nog FBK Games herinneren dat er nauwelijks lege plekken waren. En dat viel toch tegen, zeker gezien het mooie weer. Nou ja, het was er in elk geval veel sfeervoller dan het NK, dat al jarenlang in een bijna leeg Olympisch Stadion van Amsterdam plaatsvindt. Nee, dan vroeger, toen het NK elk jaar ergens anders werd gehouden (viermaal in Groningen), op knusse banen vol met tijdelijke tribunes, wrakke kraampjes en andere huisvlijt van de organiserende club.
Ten derde natuurlijk de toptijd die Dafne Schippers neerzette op de 100 meter. Eindelijk een Nederlandse die die afstand onder de 11 seconden loopt. Wat een power zit er in die loopstijl van haar. Dat belooft nog veel voor later dit jaar, ook op de 200 meter, waar ze van nature nog beter geschikt voor is. En de zevenkamp dan? Waarvoor zal ze kiezen? Ik zou zeggen: blijf doen wat je doet: beide onderdelen combineren dus. Een zevenkamp kun je maar twee- of driemaal per jaar doen, en sprinten kan elke week. Bovendien levert het veel meer geld op, want elke wedstrijdorganisator wil haar wel contracteren.
Ten vierde: een Duitser met een beenprothese won het verspringen, met 8 meter 05. hij sprong twee centimeter verder dan de nummer twee en dan vraag ik me toch af: hoeveel voordeel had hij van dat metalen afzetbeen? Hoeveel extra kracht, hoeveel meer vering heeft zo'n prothese ten opzichte van een 'normaal' been van vlees en bloed. Niet dat ik deze man de zege niet gun, maar ik blijf het vreemd vinden dat hij het wint van mensen met twee echte benen. Het doet me denken aan de Zuid-Afrikaan Pistorius, die het met twee kunstbenen opnam tegen mensen met normale benen. Zijn dat gelijke kansen? Afijn, van Pistorius zullen we weinig meer vernemen. Die moet nog even wachten op de definitieve uitspraak van de rechter over zijn schuld aan de dood van zijn vriendin. “Hee, de badkamerdeur is van binnen uit op slot gedaan. Het zal wel een inbreker zijn. Ik schiet hem eerst dood, door de deur heen, en zie daarna wel wie het was.” Tot zover Pistorius. God straft direct, zou je bijna zeggen.
Over God gesproken, en over de mensen die in naam van God zeggen te spreken. Ik lachte me dood om de kritiek van de Ierse bisschoppen en zelfs van het Vaticaan op het legaliseren van het homohuwelijk in Ierland. Een hoge kardinaal (de invaller voor Paus Franciscus) noemde het zelfs een nederlaag voor de mensheid. En dat zegt een ongetrouwde man in een jurk, een vertegenwoordiger van een kerk die er de afgelopen vijftig jaar voor gezorgd heeft dat duizenden kinderen werden misbruikt door priesters, pastoors, bisschoppen en wellicht ook kardinalen. Je moet maar lef hebben. Er is hier volgens mij sprake van een kardinale fout.


tot volgende week,
Gert van Akkeren

Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek