Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 309 – btw nee!

24-06-2015 23:00

Is het niet geweldig? Onze regering, het kabinet Mark Rutte, bestaande uit twee partijen die elkaar nooit helemaal hebben vertrouwd, heeft besloten tot een forse vermindering van de  belasting voor alle mensen die werken. We gaan er wel 800 euro per jaar op vooruit! Maar daar staat wel wat tegenover: alle btw-tarieven (behalve voor voedingsmiddelen) die tot nu toe 6 procent bedroegen, gaan naar 20 of 21 procent. Hoe erg is dat?
De kapper, de schoenmaker, de toegang tot theatervoorstellingen, de horeca en muziek-evenementen, maar ook de btw op sport gaat naar 20 of 21 procent. Dat is althans het voorstel van de regering. Maar dat is niet erg. Want alles wat je daarmee aan extra euro's kwijt bent, krijg je terug via een extra belastingverlaging. Is dat niet fijn? Nee dus, en veel organisaties staan op hun achterste benen. Want je gaat opeens 4 euro meer betalen voor de kapper, of 10 euro meer voor een concert, of 15 euro voor een diner voor twee.


Maar er is meer. Sportkoepel NOC*NSF slaat eveneens alarm, want die gaat over de sport. Als sporten duurder wordt gemaakt, zullen mensen afhaken en minder aan sport gaan doen. Als de btw omhoog gaat van 6 naar 21 procent, kost dat de sportbranche naar schatting 450 miljoen euro per jaar. NOC*NSF gaat er (terecht) van uit dat de sportverenigingen die kosten zullen doorberekenen aan de consumenten, dus aan de clubleden. De sportkoepel heeft berekend dat elke sportende Nederlander elk jaar gemiddeld 45 euro meer moet gaan betalen.


Nu denk je misschien: die 45 euro, dat kan wel van die 800 euro extra inkomsten betaald worden. Maar zo denkt de Nederlander niet. Stel: Nederlander Wim-Kees-Bob zit op Groningen Atletiek (loopgroepen), net als zijn dochtertje Sterre-Lies van tien. Zijn zoontje Bram-Jan zit op voetbal en zijn vrouw Anorexia doet aan jazzballet. Dat kost in totaal 180 euro extra per jaar. Wat doet de Nederlander? Hij gaat bezuinigen, haalt de beide kinderen en zijn vrouw bij hun geliefde sportclub vandaan (en wellicht zichzelf ook), en bezuinigt zo op zijn uitgaven.


Wat sportverenigingen ook kunnen doen, is de contributieverhoging niet door te voeren, en dan maar zelf te gaan bezuinigen. Maar, zegt NOC*NSF terecht, veel clubs staat het water nu al aan de lippen. Bezuinigen is vrijwel onmogelijk, want de zaal- en baanhuur en allerlei andere kosten gaan ook omhoog. Daar zorgen de gemeenten wel voor. De sportkoepel zegt dat sport niet voor niets onder het lage btw-tarief valt, want bewegen en sporten zijn heel  belangrijk voor de gezondheid. Door al die maatregelen gaan mensen ongezonder leven, en daarmee valt de regering van haar eigen geloof af.


De verhoging van de btw leidt tot maatschappelijke onrust en tot een terugslag voor de juist weer opkrabbelende economie. Veel schoenmakers, kappers, kroegbazen en restaurant-eigenaren sluiten de deuren, zodat de werkloosheid zal stijgen. Kortom: beste (nou ja) regering: verander niets aan het btw-tarief, behalve aan de meest bizarre bijverschijnselen. Want die zijn er wel: je kent wellicht het voorbeeld van konijnenvoer: dat valt onder het goedkope btw-tarief, in tegenstelling tot cavia-voer. Want konijnen kun je eten, en cavia's niet. Maar ik heb nu een idee: als we met zijn alle cavia's gaan eten, zou dat helpen het btw-tarief laag te houden?


Tot volgende week,


Gert van Akkeren


Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek