Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 312 – Chinezen

12-08-2015 16:04

Tijdje geleden niet, die column. Had te maken met mijn eigen vakantie en die van de webmasters, zodat we een paar weken moesten overslaan. Toch wil ik nog even teruggaan het het NK Atletiek in het altijd ongezellige Olympisch Stadion in Amsterdam. Het NK duurde opeens vier dagen, in plaats van twee. De organisatie zal wel gedacht hebben: viermaal een volle bak, kassa! Nou, dat had je gedacht, het bleef schrikbarend leeg in die Mokumse bak. Het was voor diverse atleten een laatste poging om de limiet voor het WK in Peking te halen.


Het ging onder meer om drie leden van Groningen Atletiek: Thijmen Kupers moest nog 1.46 blank lopen om zich te plaatsen voor de 800 meter. Rutger Smith moest zijn discus nog eens minstens 65 meter ver weg werpen en Giovanni Codrington moest minstens vierde worden op de 100 meter, om zich te plaatsen voor het estafetteteam. Tja, je zal het WK maar missen op een paar honderdsten of een paar centimeter... maar die limieten zijn er niet voor niets. Uiteindelijk bleek dat Thijmen er eenvoudig (mede dankzij clubgenoot Bram “Haas” Buigel onder dook, en de twee anderen er ruim boven bleven. Een op drie dus.


Tja, Peking. Vroeger zeiden we “Peking”, de afgelopen tien jaar moesten we allemaal “Beijing” zeggen en nu zegt iedereen weer gewoon “Peking”. We hebben het over een stadje van zo'n 22 miljoen inwoners. Veel meer dus dan heel Nederland, maar het kan nog veel erger. Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat Peking, net als alle andere grote steden in China, steeds maar blijft groeien omdat de plattelanders allemaal het platte land verlaten. In de loop van deze eeuw zal Peking, dankzij allerlei uitbreidingsplannen, zo'n 130 miljoen inwoners tellen. Onvoorstelbaar veel mensen. Wat betekent dit voor de woningbouw en de infrastructuur, je kunt het je haast niet voorstellen.


Dan is het toch gek om te lezen dat het WK Atletiek van eind deze maand veelal half- of driekwart lege tribunes zal opleveren, want de Chinezen lopen niet zo warm voor de atletiek. Het middagprogramma zal, vrees ik, wel voor hoogstens een paar honderd fanatiekelingen en familieleden van de sporters plaatsvinden. Niet echt motiverend dus. Wel mooi is het dat, dankzij het tijdverschil tussen China en Nederland, veel evenementen live te zien zijn op momenten dat heel Nederland al thuis is. Zo hoef je die week niets te missen. Dat geldt ook voor mij, want ik lig toch nooit voor half twee tussen de klamme lappen.


Dankzij het feit dat de gemiddelde Chinees steeds meer geld verdient, kunnen deze mensen zich tijdens hun vakantie ook een verre reis permitteren. Je ziet ze dan ook veel in Nederland. In Londen, waar ik vorige maand was, ook. Het konden trouwens ook Taiwanezen en/of Koreanen zijn, ik kan dat onderscheid moeilijk maken. Japanners herken ik wel aan hun taal, dat dan weer wel. Tijdens een metrorit in de Londense spits stond ik ingeklemd tussen zeker twaalf Chinese of Taiwanese of Koreaanse pubers. Op eentje na droegen ze allemaal een bril. Raar is dat, het is  een veel hoger percentage dan bij westerlingen. Of zouden die Aziaten denken dat ze er slimmer uitzien als ze een bril dragen? Of hebben ze gewoon slechtere ogen?


Kortom: ook tijdens het WK in Peking zal het je opvallen dat: a. veel tribunestoeltjes leeg zijn. b. veel toeschouwers brildragend zijn. c. weinig Chinezen een medaille zullen behalen. Nog een voorspelling (ik ben geen Nostradamus, maar deze durf ik wel aan): Dafne Schippers pakt twee medailles! Of er goud bij zit? We zullen het zien. En Sifan Hassan pakt er ook een!


Tot de volgende keer,


Gert van Akkeren

Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek