Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 313 – Knol en Coe

19-08-2015 23:00

Vind je het ook zo sneu voor Totilas? Dat dressuurpaard wint met ruiter Edward Gal alles wat er maar te winnen valt, wordt vervolgens door zijn geldbeluste eigenaar verkocht, waarna een Duitse ruiter erop mag rijden. Die stumper wint vervolgens helemaal niets meer, omdat zijn knol constant geblesseerd is. Totilas wordt nu, op zijn zestiende, afgedankt. Ik weet niet of ze hompen vlees ter consumptie van hem maken, ik hoop het niet, maar ik stel voor om hem te herdopen: Totilas heet vanaf nu dus Total Loss.


Ik blijf het vreemd vinden dat als een paard en ruiter een WK of de Olympische Spelen winnen, de ruiter altijd in het zonnetje staat en een prijs krijgt. Wie danst er per slot van rekening de piaf, de rumba en de gestrekte draf? Het paard toch zeker? Ik moet trouwens af van her idee dat hengsten die aan dressuur doen, homoseksueel zijn. Dat is absoluut niet waar. Maar ja, ik zie nou eenmaal liever een springpaard of draver. Die dressuursport, ik kan er niet langer dan tien minuten naar kijken. Ik heb er nou eenmaal de ballen verstand van. Maar knap is het wel. Zou je trouwens een dressuurpaard een bijzonder ritme kunnen laten dansen? Een jazzy maatsoort zoals 5/4 of 7/8? De jonge Totlias had vast geen enkele moeite met “Take Five” van Dave Brubeck, of “Apocalypse in 9/8” van Genesis.


Nee, dan atletiek! Drie factoren hebben ervoor gezorgd dat onze geliefde sport weer middenin de belangstelling staat. Ten eerste de verhalen dat duizenden topatleten in het begin van deze eeuw doping gebruikt hebben zonder dat zijn betrapt zijn. Ten tweede dat niet Sergei Boebka, maar Sebastiaan Coe is benoemd tot nieuwe baas van de IAAF, de internationale atletiek federatie. Hoog tijd dat die tachtiger Diack uit Senegal (wie kent hem niet) na 16 jaar voorzitterschap met pensioen gaat. Hij leek me niet de juiste man om iets aan die dopingverhalen te doen. Het lijkt me trouwens hoog tijd dat de atletieksport doping even streng aanpakt als de wielersport. Onze sport moet wel geloofwaardig blijven! En laat ze vooral op Rusland, Jamaica, China en Kenia letten, wat mij betreft.


De derde factor is natuurlijk het aanstaande WK Atletiek in Peking. Ruim een week lang laten de wereldtoppers zien wat ze in huis hebben. Hoe doen de Nederlanders het? Hassan, Schippers en de meerkampers? En onze eigen Thijmen Kupers. Vallen er nog wereldrecords? Jammer nogmaals dat vanwege het tijdverschil de meeste finales vroeg in de middag vallen. Gelukkig heb ik op mijn werk twee tv's bij mijn bureau staan. Maar ja, er moet ook gewerkt worden..... Had ik misschien toch later vakantie moeten nemen? Volgend jaar wordt het ook weer lastig, met een EK Voetbal en de Olympische Spelen. Want ik wil zo graag weer eens een paar weken naar Zweden. Half juli misschien?


We hoeven niet te verwachten dat er tijdens het WK in China veel mensen op de tribune zitten. Geen Nederlanders, maar ook niet veel Chinezen. Atletiek is daar niet zo populair, tenzij een Chinees favoriet is. Maar misschien halen ze wel weer een paar honderd scholen en fabrieken leeg om de tribunes op te vullen met klapvee. Want niets is zo triest als een slecht gevuld stadion. Ik hoop bij onze eigen clubkampioenschappen, begin oktober, dan ook op een uitverkocht Atletiekcentrum in een smoordruk Stadspark.....


Tot de volgende keer,


Gert van Akkeren

Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek