Nieuws

Visie op baanatletiek en hoe dat binnen Groningen Atletiek vertaald wordt in de trainingen.

28 maart 2019

Afgelopen jaar hebben we binnen de baanatletiek verder gebouwd aan het ontwikkelen van de trainingsopbouw van de jonge atleten tot aan onze master atleten. Of je nu gericht bent op (top)prestaties of op het recreatief beoefenen van atletiek.

 

Binnen de atletiekunie is er een mooie visie op motorische ontwikkeling en hoe we dit op de verschillende manieren kunnen vertalen in trainingen. Samen met de trainers proberen we deze visie om te zetten in een goed trainingsprogramma voor de verschillende trainingsgroepen zodat we uitvoering kunnen geven aan deze visie.

 

Om ouders en atleten mee te nemen in de visie en de vertaling hebben we voor de pupillen en C -unioren aan het begin van het winterseizoen een informatieavond gehouden. Afgelopen week hebben we dit ook in Roden gedaan. Uit de reacties die we hierop krijgen en de geluiden die ik zo her en der opvang merk ik dat het goed is om de visie over het waarom en de opbouw van onze trainingen wat vaker te delen.

 

 

 


Het voert te ver om de complete visie vanuit de atletiekunie in deze nieuwsbrief te delen. Onderaan dit stuk vind u daarom een link naar de site van de atletiekunie waar u de volledige jeugdvisie en het onderliggende LTAD model kunt lezen. 

Het Long Term Atlete Development model (LTAD) model, waarop de visie van de atletiekunie en onze trainingsopbouw is gebaseerd, komt neer op het zo breed mogelijk ontwikkelen van de atleet. De centrale gedachte daarbij is dat een vroege brede bewegingsbasis en plezier aan sportbeoefening ervoor zorgt kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, maar ook dat een mens een leven lang blijft bewegen.

 

Voortvloeiend hieruit heeft zich voor de pupillen het Atlethic Champs model ontwikkeld. Vanaf komend seizoen is er een aanpassing in de wedstrijdkalender van de pupillen. Er zijn dit jaar twee medaillewedstrijden zoals we die afgelopen jaren ook op de kalender hadden. Het programma van deze wedstrijden zal iets aangepast worden. Daarnaast zijn er dit jaar twee Atlethic Champs wedstrijden. Voor de atleten die in Drachten wel eens mee hebben gedaan met een indoor zal dit niet vreemd zijn. Samen met anderen vorm je een team om zo als team onderdelen af te werken. Deze onderdelen zijn deels bekend, vanuit de medaillewedstrijden, en deels zijn ze nieuw. Alle onderdelen bereiden deze jonge atleten voor op de atletiekonderdelen zoals we ze op de Olympische spelen ook zien. Bij de jongste categorieën zien de onderdelen er wat anders uit dan bij de oudste A-pupillen. Allemaal passend bij de motorische en psychologische ontwikkeling van de atleten, waarbij plezier voorop staat en presteren hiervan een gevolg is. Voorbeelden van onderdelen zijn; polsstokverspringen, hordenlopen, sprint, slingeren, medicinbal of kogelstoten en metersmaken.

 

Door hierbij aan te sluiten willen we een brede basis leggen voor de ontwikkeling van onze atleten binnen Groningen Atletiek. We realiseren ons dat de trainingen er hierdoor niet altijd als atletiekspecifiek uit zullen zien. Wanneer hier vragen over zijn dan wil ik u uitnodigen deze te stellen. Wanneer u geïnteresseerd bent in inhoudelijke achtergronden verwijs ik u naar onderstaande links, een van het LTAD model en een met de jeugdvisie van de atletiekunie.

 

Sportieve groet,

 

Heidi Wiechers-Harmsen

Trainerscoördinator Groningen Atletiek

 

 

LTAD model
Leerlijnen jeugdvisie atletiekunie


 
Geen nieuwsberichten gevonden
Terug naar boven