Nieuws

Visie op baanatletiek en hoe we dat vertalen in onze trainingen deel 2

01 juni 2019

In nieuwsbrief van maart heb ik een stuk geschreven over de ontwikkeling van Atlethic Champs binnen de jeugdatletiek beschreven en de achterliggende gedachten die hierbij horen.


Afgelopen weekend vond op onze eigen baan een 1e AC wedstrijd plaats. Met een enkel leerpunt voor een volgende wedstrijd een voor wat ik heb begrepen geslaagde dag. Met nieuwe onderdelen, onderdelen die een beroep doen op de motorische vaardigheden van de jonge atleet en die leuk zijn om te doen. Vaardigheden die aangeleerd worden in de jonge atletiek jaren en later omgezet kunnen worden naar andere onderdelen. Door in de jonge jaren veelzijdig te trainen wordt het totale lichaam goed getraind.

 

Hoe we de trainingen na de basisschoolleeftijd nu hebben opgezet en hoe we dat in de toekomst willen gaan doen zal ik in deze nieuwsbrief kort uitleggen. Wederom, een stukje tekst op papier is ook alleen maar dat, wanneer dit vragen oproept stel ze!

 

Na de basisschool leeftijd gaat het trainen er iets anders uit zien. Atleten weten iets beter waar ze goed in zijn, wat ze echt leuk vinden en vooral ook wat ze niet leuk vinden. Tot een jaar of 15 blijven we een brede basistraining aanbieden. Het jonge lichaam is nog steeds volop in ontwikkeling en door breed en divers te blijven trainen stimuleren we deze ontwikkeling zo breed mogelijk. Wanneer een atleet individuele wedstrijden doet is er meer ruimte om zelf onderdelen te kiezen die hij wil gaan doen. Bij de competitie wedstrijden is het van belang dat alle onderdelen bezet zijn en dat iedereen die meedoet een onderdeel kan doen wat hem ligt, en soms iets voor het teambelang doet.

 

We hebben gemerkt dat wanneer een atleet bij de D en C junioren wedstrijdgericht is, gemotiveerd, motorisch/biologisch verder ontwikkeld is en enige mate van “talent” laat zien er een behoefte is aan een wat meer individueel gerichte training. We zijn samen met ouders/atleten en trainers op zoek naar hoe we hier het beste invulling aan kunnen geven. Voor de C-junioren hebben we een derde training op de vrijdag, deze training wordt over het algemeen bezocht door atleten die wedstrijd gericht zijn. We gaan deze training aanvullen met atleten die “wat extra’s” willen. Trainers en ouders/atleten gaan hierover samen in gesprek. Wanneer en op welk moment deze plustraining gevolgd kan worden. Elk half jaar zullen we deze trainingen evalueren.

 

Om als jonge junioren kennis te maken met een aantal specialisaties hebben we afgelopen periode clinics georganiseerd. Van deelnemende trainers en atleten zijn positieve signalen terug gekomen. We zullen deze manier van trainingen organiseren vaker laten terug komen.

 

Daarnaast zien we dat atleten vanaf deze leeftijd soms kiezen voor een aanvullend trainingsprogramma bij het Regionaal Trainings Centrum (het RTC). Binnen het RTC worden verschillende trainingsprogramma’s aangeboden. Voor de D-&C- junioren is dit als aanvulling op de clubtraining. Als clubtrainers en regiotrainers proberen we de trainingen zo goed mogelijk met elkaar af te stemmen. Vanaf de B-junioren kan ervoor gekozen worden om volledig bij het RTC te trainen of om volledig bij de club te gaan trainen.

 

Er zijn diverse trainingsmogelijkheden binnen de club vanaf de B-junioren tot aan de masters. We hebben een basistrainingsgroep. Dit is vooral voor atleten die niet, of minder, wedstrijdgericht zijn. Binnen deze groep kunnen alle onderdelen worden getraind. Richting 2022 willen we binnen deze groep, mede gezien de grote van de huidige CD groepen, een ontwikkeling inzetten. Deze ontwikkeling zal zich richten op een meer wedstrijdgerichte groep binnen de basisgroep met een mogelijk 3e trainingsmoment. Op deze manier willen we een overgang naar een specialisatiegroep kleiner maken. Met daarbij instroom voor nieuwe atleten op deze leeftijd gemakkelijker maken.

 

Naast de basisgroep hebben we diverse specialisatie groepen, waarbinnen er specifieke onderdelen worden getraind. Nog niet voor elke specialisatie hebben we op dit moment een goede bezetting in trainers of een goed aansluitende groep. Het plaatje hieronder is hoe we nu halverwege 2019 de trainingsgroepen in 2020 voor ons zien. De specialisatie meerkamp groep is een trainingsgroep die we als Groningen Atletiek eind 2018 samen met het RTC hebben opgericht. Voor de periode van twee jaar willen we deze situatie in ieder geval neerzetten, met als doel de trainingsgroep te laten groeien en bloeien. De eerste resultaten zijn positief.

 

Team4mijl vormt een aparte trainingsgroep binnen Groningen Atletiek. Binnen deze trainingsgroep wordt op een hoog niveau getraind en gepresteerd binnen de diverse looponderdelen.

 

Een ander ontwikkelpunt is de krachttraining. Als aanvulling op de verschillende trainingsprogramma’s willen we kunnen voorzien in krachttraining. Het uitvoeren van krachttraining en het begeleiden hiervan vraagt de nodige aandacht. Wanneer dit niet op de juiste wijze uitgevoerd ligt hier een bron van blessures en potentiele ongelukken. Meningen over wat goed is en wat fout verschillen daarnaast ook nogal. Kortom krachttraining als ondersteuning blijft de komende periode ook de nodige aandacht vragen.

 

Wanneer er vragen zijn ontstaan stel ze gerust, wanneer er ideeën zijn opgeborreld deel ze van harte.

 

Sportieve groet,

 

Heidi Wiechers-Harmsen

trainerscoördinator




 

Link LTAD model:

https://www.atletiekunie.nl/sites/default/files/userfiles/Kenniscentrum/Trainer-coach/Downloads/LTAD_model.pdf
 

Link leerlijnen jeugdvisie atletiekunie:

https://www.atletiekunie.nl/sites/default/files/userfiles/Kenniscentrum/Trainer-coach/Downloads/Leerlijnen_jeugdvisie.pdf


 
Geen nieuwsberichten gevonden
Terug naar boven