Nieuws

B-junioren succesvol tijdens 1e competitieronde

03 mei 2019
Afgelopen zondag hadden de B-junioren hun 1e competitiewedstrijd in Epe. Bij deze een uitgebreid verslag:

De jongens hebben een leuke ploeg van 7 atleten. Na het voornamelijk vrouwelijk competitie-succes van de afgelopen jaren wilden de heren, in navolging van de d-jongens afgelopen seizoen, dit jaar wel eens kijken of er misschien een finaleplaats haalbaar is. Hiervoor moet het team na 2 wedstrijden bij de beste 12 van Nederland staan.
Bij de meisjes ook een sterk, maar zeer klein team aan de start. Door wat afmeldingen ivm vakantie en andere zaken zou het team uit 6 atletes bestaan. Helaas werd Evelien ziek en moest er last-minute nog het een en ander omgegooid. Dankzij onze veelzijdige atletes kon de ploeg toch nog alle onderdelen bezetten maar er was geen reserve en alleen op discus dubbele bezetting. Dit creëerde toch wat extra spanning omdat er geen fouten gemaakt konden worden. Een valse start bijvoorbeeld zou zonder extra loopster grote gevolgen voor het team hebben.
 

Om 11.00uur is het eerste onderdeel van de dag het discuswerpen bij de meisjes. Danara deed voor Groningen mee in deze 1e groep en wierp de discus naar een afstand van 38.51. Zelf had ze graag ietsje verder gegooid maar een prima afstand en een mooi begin voor het team.
Voor de jongens stonden vervolgens Robin en Piter in de discus-ring. Robin kon helaas geen echt lekker worp laten zien en kwam tot 22,11m. Piter had het juiste gevoel iets meer te pakken en wierp de discus in zijn laatste poging naar een mooie 35,44m
 

Terwijl de discussen werden geworpen startten Boas en Anton op de 110m horden. Een moeilijk en spannend onderdeel aan het begin van de dag maar des te fijner dat het voor beide uitstekend ging. Voor Anton de eerste keer over de hogere horden van de B-junioren waarbij hij een tijd neerzette van 17,28 (toevallig Boas zijn pr van vorig jaar). Boas verbrijzelde na een winter goed trainen die tijd van vorig jaar en liep naar 16,53.
Na de jongens was het de beurt aan Britt op de horden. Als enige loopster voor de meisjes hield Britt het hoofd koel en kwam met een prima race tot een tijd van 14,42. Hiermee won ze ruimschoots het onderdeel.
 

Dan voor de meisjes een lastig onderdeel, het polsstokhoogspringen. Binnen de club geen specialiste hiervoor en het zit bij de meiden ook niet in de meerkamp. Net als vorig jaar nam Sofie het voor haar rekening om in ieder geval een hoogte neer te zetten en wat punten binnen te halen voor het team. Dit is uiteindelijk ruimschoots gelukt, Sofie kreeg de handigheid er steeds meer in, en liet zich er niet door de rest uitspringen. Waar vorig jaar 2,40 het eindpunt (en de winst) was ging het nu naar een hoogte van 2.80m!

Terwijl de lat bij polsstok steeds hoger kwam te liggen kon Rozemarie de discusring in. Aangezien Danara al een goede afstand voor het team had staan kon ze vrijuit werpen maar helaas lukte het allemaal niet echt met als resultaat 4x ongeldig.
 

Ook de 800m ging van start. Eerst de jongens waarbij Jorrit de enige loper was. Momenteel niet echt in vorm en ook niet specifiek getraind voor dit onderdeel maar, als echte competitie-atleet, een belangrijk aandeel geleverd voor het team door dit onderdeel op zich te nemen en de punten binnen te halen. De gelopen tijd was 2,24,03
Bij de meisjes liep C-juniore Tiba. In een spannende strijd haalde ze haar doel door onder de 2,20 te finishen (2,19,34)
 

Ondertussen is het 14.00uur en gaan er een heleboel onderdelen tegelijk van start. De 100m, hinkstap, hoog en kogel voor de jongens. Speer en hoog voor de meisjes met kort daarop ook hun 100m.
Op de 100m loopt in de 1e serie Ronald naar een mooi pr van 12,91. In de laatste serie, waarbij de start erg lang duurt loopt Kosheen naar de winst in 11,46.
Hinkstap is net als polsstok een moeilijk onderdeel waar niet altijd een atleet voor te vinden is. Gelukkig is dit bij de jongens geen probleem aangezien Anton al aardig wat ervaring heeft. In zijn laatste poging springt hij naar 12,79m en de winst op het onderdeel.

Ook op hoog een ervaren springer. Boas laat zien dat hij de goede vorm weer aan het terugkrijgen is. Hij moet de wedstrijd grotendeels alleen springen en gaat met een prachtige sprong over 1.85m

Bij de meisjes moet ook Britt haar hoog-wedstrijd alleen doen, de rest van de springsters is al klaar. 1.75 wordt gehaald in de 2e poging. De 985 punten die hierbij horen zijn een lekkere boost voor de teamscore.
Naast de hoogspringmat van Britt staat Danara op de speerwerp-aanloop. Het is nog even zoeken naar het ritme zo aan het begin van het seizoen maar de speer vliegt toch mooi naar 40,96m.
Nog weer een paar meter verderop staat Piter in de kogelring. Net als bij discus is de laatste poging de beste en de 5kg kogel valt na een pr afstand van 13,73m op de grond.
Naast de kogelbak start Sofie op de 100m. Na een goede start gaat het tweede deel iets minder maar loopt ze wel naar de winst in 13,07
 

Veel rust is er niet want om 15.00uur gaat er weer van alles tegelijk beginnen. 
Rozemarie gaat kogelstoten en neemt revanche voor het discuswerpen. Direct de eerste stoot een dik pr van 12,93m! Hiermee ook de winst op het onderdeel.
Tiba gaat hinkstappen, pas de dag voor de wedstrijd wist ze überhaupt dat ze dit moest gaan doen als vervanging van Evelien. Het was ook de eerste keer op een wedstrijd. Bij het springen was hier weinig van te merken want twee van de vier pogingen gingen over de 9 meter met als verste afstand 9,07m. En dat met al een 800m in de benen!
Ondertussen zijn Jorrit en Robin aan het speerwerpen. Voor Jorrit al een hele tijd geleden dat hij dit gedaan heeft maar de 700g speer gaat tot zijn eigen tevredenheid zeer netjes over de 30m. Robin komt nog een stukje verder en schrijft de punten bij voor het team met een keurige afstand van 35,48

In de startblokken zitten Ronald en Kosheen klaar voor de 200m. Beiden lopen hier een pr.
Ronald komt na 26,22s over de streep, meer dan een seconde sneller dan zijn oude record. Kosheen wint de wedstrijd in een fantastische 22,42.
Na de jongens loopt ook Britt de 200m. Net klaar met hoogspringen laat ze wederom de andere loopsters achter zich en finished in 26,15s
 

Nu alleen nog de estafettes. Misschien wel het spannendste onderdeel. 1 foute wissel en het is over. Heel veel samen geoefend kon er ook niet worden doordat de atleten in verschillende trainingsgroepen zitten. Maar met goed overleg en duidelijke onderlinge afspraken gaan de teams vol goede moed (maar ook een flinke dosis zenuwen) van start.
Bij de jongens alle teams in 1 serie. Boas start, de wissels lopen niet vlekkeloos maar zijn wel keurig binnen de wisselzone en via Anton en Kosheen komt het stokje veilig bij slotloper Piter. De meiden starten in de eerste van 3 series in de krappe baan 1 maar ook Danara, Tiba, Sofie en Rozemarie leggen, met best nette wissels, de 4x100m succesvol af.
 

Dan is het afwachten tot alle scores zijn opgesteld. Eerst regionaal: de meiden winnen ruimschoots de poule, de jongens blijven net voor av’34 en staan daarmee ook bovenaan.

Nu kijken wat dit landelijk waard is, langzaam aan worden alle wedstrijden verwerkt. De jongens blijken op een fantastische 9e plek te staan. Hoewel de teams dicht bij elkaar liggen is de eerste belangrijke stap op weg naar een mogelijke finale gezet. De meisjes staan, mede doordat PAC Rotterdam 0 punten op de estafette heeft dankzij een foute wissel, zelfs op de eerste plaats landelijk!

Mijn dank aan alle atleten voor hun inzet, de ouders voor het jureren/vervoer/support en de collega trainers voor hun coaching.

De tweede wedstrijd is op 23 juni in Drachten.
 

Matthijs
Ploegleider B junioren


 
www.groningenatletiek.nl
Ondanks alle nare berichten tikt de tijd gestadig door. Hoe onwerkelijk misschien maar je kunt je vanaf 10 april weer aanmelden voor de… Meer >
 
www.groningenatletiek.nl
De atleet van de maand maart is Jacelyn Gruppen om haar prestatie bij de CityPierCity loop. 
 
Naar aanleiding van de maatregelen die het RIVM en het kabinet als gevolg van de coronacrisis hebben moeten nemen, heeft de… Meer >
 

Update corona crisis

01 april 2020
Groningen, 1 april 2020   Aan de leden van Groningen Atletiek,   Het zijn rare, ongekende tijden. De overheid heeft… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-08-2019 Meer >
 
 
22-07-2019 Meer >
 
21-07-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
25-06-2019 Meer >
 
 
 
 
01-06-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09-03-2019 Meer >
 
 
09-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21-12-2018 Meer >
 
 
 
 
30-11-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28-08-2018 Meer >
 
 
23-07-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26-03-2018 Meer >
 
 
 
 
14-03-2018 Meer >
 
 
12-03-2018 Meer >
 
20-02-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven