Veel gestelde vragen

Heeft het zin om na een training of wedstrijd een eiwitrijke drank te nemen?
 

Een eiwitshake is niet noodzakelijk als je sport. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je alle nodige eiwitten al binnen. Toch zijn eiwitshakes populair onder sporters. Ook fanatieke krachtsporters krijgen met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, vis of tofu, en een extra portie noten of bonen voldoende eiwit binnen.



 

Waarom heb je meer eiwit nodig als je sport?

Gemiddeld heb je elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Je lichaam heeft meer behoefte aan eiwit als je vaak sport. Fanatieke krachtsporters die hun spiermassa willen vergroten, krijgen het advies om wat meer eiwit te nemen. Bij duursport is het niet aangetoond dat extra eiwit leidt tot betere prestaties, maar voldoende eiwit kan bijvoorbeeld wel zorgen voor minder spierpijn en beter herstel.
 

Kan ik mijn extra eiwit ook uit voeding halen?

Volwassen mannen krijgen gemiddeld al 95 gram eiwit per dag binnen. Zelfs krachtsporters kunnen de aanvullende hoeveelheid eiwit dan ook makkelijk halen uit voeding. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, vis of tofu en een extra portie noten of bonen. Een schaaltje magere kwark (150 gram) levert bijvoorbeeld al 12,8 gram eiwit.
 

Leidt meer eiwit tot meer spiergroei?

Als je meer eiwit binnenkrijgt dan je nodig hebt, leidt dit niet tot meer spiergroei zoals soms gedacht wordt. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof, of opgeslagen in de vorm van vet. Zo kom je mogelijk aan zonder dat je dit wilt. Meer eiwitten eten of drinken dan je nodig hebt, heeft geen zin.
 

Waar kan ik op letten als ik toch een sportsupplement, zoals een eiwitshake, wil nemen?

Wil je toch een eiwitshake nemen? Dan adviseren we goed naar de ingrediënten op de verpakking te kijken. Niet alle pre- en post sportsupplementen zijn veilig, sommige kunnen te hoge doseringen van stoffen bevatten. Ook is het mogelijk dat er stoffen in zitten die verboden zijn, of op de dopinglijst staan.

Bron: Voedingscentrum.nl
 

  • Wat is het nut van sportdranken?

 

Kijk hiervoor het filmpje van Prof. dr. Luc van Loon, spierfysioloog Universiteit Maastricht https://www.youtube.com/watch?v=pv2jQcfaVvk&t=1s

 

  • Meer vragen?

Heb je een vraag over Sport en Voeding, stuur dan een mail aan de Medische Commissie. Wij gaan met hulp van deskundigen proberen een zo betrouwbaar mogelijk antwoord te vinden.

medischecommissie@groningenatletiek.nl

 

 

Ga naar Gezond sporten/voeding

Terug naar boven