Nieuws

De derde vraag over Voeding & Sport EN een nieuw recept voor een gezonde maaltijd

Deze week is de derde in de maand die als thema heeft: Sport & Voeding 
Er is antwoord op de tweede vraag over voeding bij sporten + een nieuwe vraag EN weer een heerlijk recept van Aat: Risotto met paddestoelen en boerenkool!
 

De tweede vraag over Sport & Voeding luidde: Wat kan ik het beste drinken tijdens het sporten?

Het antwoord op die vraag van de sportdietiste van Topdietisten is: 
Dit hangt af van de soort sport en de hoeveelheid sport die je doet. Vaak kun je met gewoon water voldoende toe. Wil je alles uit je training halen en merk je dat je aan het eind van de training minder energie hebt? Dan kun je kijken of je een isotone drank kunt gebruiken bij je training. De regel hiervoor is dat je bij intensieve trainingen langer dan een uur een isotone drank kunt nemen. Een isotone drank is bijv. Aquarius, AA iso, Extran Iso, maar je zou ook vitaminewater of lichte limonade (verhouding 1:10) kunnen gebruiken. Je zou dan zelf nog een snufje keukenzout kunnen toevoegen om je mineralen aan te vullen bij het zweten. 

De vraag voor deze week over Sport & Voeding luidt: Wat moet ik eten voor een training?
Volgende week het antwoord en de vierde en laatste vraag
 
En dan het nieuwe recept van onze thuiskok, Aat Wartena: 

Risotto met paddestoelen en boerenkool (vegetarisch).


 


 

 

Bereidingswijze

  • Maak de uien schoon en snipper ze fijn
  • Pel de knoflook, plet deze met een mes, hak fijn en schil de gember en snijd deze eveneens in fijne stukjes
  • Snijd de rode pepers overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de pepertjes in fijne stukjes
  • Was de broccoli, snijd de stronken er af, en zorg er voor dat de broccoliroosjes van gelijke grootte (2 cm max) zijn
  • Was de kerstomaatjes en halveer deze
  • Was de paddenstoelenmix en verwijder ongerechtigheden, laat drogen op een doek, snijd de champignons, oesterzwammen e.d. in plakjes en reepjes
  • Zet de boerenkool alvast klaar
  • Rasp de oude geitenkaas op de grofste stand
  • Was de rijs en zet klaar voor gebruik
  • Verwarm drie eetlepels olie in een pan met een stevige bodem (gietijzer), fruit de ui, de knoflook en de gember mee, maar laat dit niet te veel verkleuren.
  • Voeg kerriepoeder toe en de gesnipperde rode peper toe
  • Voeg de rijst toe en laat deze onder voortdurend roeren mooi glazig worden (pas op voor verbranden), dit kun je doen door de hittebron wat te temperen. Als de rijst mooi glazig is voeg je een scheut witte wijn toe. Blijf voorzichtig roeren, het vocht wordt door de rijst snel opgenomen. Voeg vervolgens weer witte wijn toe en herhaal dit tot alle wijn door de rijst is opgenomen.
  • Voeg steeds bouillon toe en roer af en toe de massa door. In totaal duurt het ongeveer 30 tot 40 minuten voor de rijst gaar is.
  • Voeg na 30 minuten de paddenstoelenmix en de broccoliroosjes en roer voorzichtig om,
  • Pas als dit goed gemengd is de overige groente toevoegen; de kerstomaatjes en de boerenkool
  • Na ongeveer 10 minuten kun je proeven of de rijst, de broccoli en de boerenkool gaar zijn. Als dit nog niet gaar het geval is alles nog even op een kleine warmtebron met deksel op de pan laten doortrekken.
  • Altijd proeven of je tevreden bent over de smaak en naar eigen inzicht peper, zout en of andere kruiden toevoegen
  • Serveer in diepe borden en serveer de oude geitenkaas er apart bij.

Eet smakelijk!

 
Geen nieuwsberichten gevonden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven